Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.01.2015

Díky globálnímu oteplování se olivovníky nově pěstují i v Alpách

Zvyšování průměrných teplot umožnilo v posledních letech výsadbu olivových hájů i v některých podalpských oblastech

Globální oteplování již konkrétní mění podmínky pro zemědělství. A zdá se, že nově umožňuje pěstování olivovníků v nečekaných oblastech.

Jak ukazuje zpráva tiskové agentury Adnkronos, v posledních letech se v podalpských oblastech rozšířilo pěstování olivovníků. To se dle údajů zemědělského svazu Coldiretti rozšířilo i mimo oblasti na březích velkých alpských jezer. A tak například počet olivovníků pěstovaných v lombardské oblasti Valtellina se v posledních deseti letech zvýšil z nuly na současných deset tisíc. Nově tak háje olivovníků v této oblasti známé pros vá vína pokrývají až 30 tisíc metrů čtverečních.

Jak připomínají místní představitelé Coldiretti jednou z hlavních schopností zemědělství je adaptace na podmínky i klimatické změny. “V současnosti se snažíme pochopit jaké druhy olivovníků jsou nejvhodnější pro naši oblast, a zdá se, že to jsou odrůdy z Istrie a Marche,” říká Ivano Fojanini z vědecké nadace Fojanini, “K pěstování olivovníků nám pomáhá jak globální oteplování tak specifické mikroklima naší oblasti, které zaručuje vysokou a trvalou výnosnost stromů.”

 

Zdroj:

http://www.adnkronos.com/soldi/economia/2015/01/10/pizzoccheri-olio-oliva-gli-uliveti-espandono-valtellina_fQuqkGax7UJhEha2ApuXPM.html?refresh_ce

Loading…