Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.12.2020

ČSOB: pro oživení ekonomiky bude klíčový konec roku a vakcína  

Československá obchodní banka, jež je členem Italsko-české komory, odhaduje pro příští rok oživení české ekonomiky. Podobného názoru jsou i další bankovní a finanční instituce.

Banka ale upozorňuje, že rozsah oživení bude velice záležet na tom, jak se lidé a instituce zachovají na konci tohoto roku. „Podaří-li se zvládnout pandemii, čeká nás postupný návrat k výchozí ekonomické úrovni roku 2019, kterou dosáhneme nejdříve v roce 2022,“ uvádí analytik banky Petr Dufek. ČSOB odhaduje, že letos česká ekonomika poklesne o 6,5 procent a v příštím roce se zvýší o 2,7 procenta.

Optimismus dodávají některé významné signály z ekonomiky. V říjnu se celá řada průmyslových oborů vrátila k meziročnímu , a to včetně klíčového automobilového průmyslu, který vzrostl o téměř 14 procent. Německá ekonomika, která je hlavním obchodním partnerem českého hospodářství, navíc patří k těm, kde je oživení nejrobustnější.

Na vývoj v příštím roce bude mít vliv i očkování proti koronaviru. Schvalování vakcín má pozitivní vliv na sentiment investorů a spotřebitelů. Klíčové však bude, jak budou jednotlivé státy schopné připravit a spustit očkovací kampaň.

Spotřebitelé by v příštím roce měli ocenit také výrazné zpomalení inflace, která v posledních letech výrazně snižovala reálný růst mezd. Pro rok 2021 ČSOB odhaduje míru inflace 1,4 procenta, což je o polovinu méně než letos. Nezaměstnanost by měla zůstat pod pětiprocentní hranicí.

 

Zdroj: csob.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…