Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.08.2022

Český trh práce: nezaměstnanost je minimální, produktivita stále nízká

Jen nízká nezaměstnanost nestačí. Kvalita českého trhu práce se umístila na 15. místě mezi 27 státy Evropské unie. Ukázalo to srovnání Indexu prosperity, projektu analýzy dat České spořitelny, jež je členem Italsko-české komory.

Podle srovnání, které projekt vytvořil, se tak kvalita českého pracovního trhu nachází zhruba v polovině unijního žebříčku. Česká republika vyniká ve dvou kategoriích – v nezaměstnanosti, která je už delší čas nejnižší v EU, a také v počtu volných pracovních míst. „Téměř 90 procent volných pracovních míst jsou nabídky práce, které nevyžadují ani ukončený maturitní obor. Jinými slovy, z velké části jde o nabídky s nízkou mzdou,” poukázal analytik České spořitelny David Navrátil.

V mnoha dalších oblastech má ale český trh práce stále co dohánět. V první řadě se jedná o produktivitu práce, která je v ČR stále o dvacet procentních bodů nižší než průměr v celé unii, zatímco například v Německu je vyšší o 24 procentních bodů. Český trh práce vykazuje také nízkou flexibilitu a malé využití částečných úvazků. Česká republika také patří k zemím, kde zaměstnanci nejdéle dojíždí do práce – v průměru jim to trvá 27 minut. Podle expertů by trh práce také zlepšilo, kdyby měl větší schopnost přitáhnout „mozky“ za zahraničí.

Zdroj a zdroj fotografie: www.indexprosperity.cz

Loading…