Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.06.2018

České platy rostly nejrychleji za posledních patnáct let

Česká republika zaznamenala v prvním čtvrtletí roku nejsilnější růst platů za posledních patnáct let. Ukazují to údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem.

V prvních třech měsících letošního roku se průměrná hrubá mzda zvýšila o 8,6% (6,6% po očištění od inflace) na 30.265 korun. Medián mezd mezd vzrostl o 8,3% na 25.674 korun. Celkové výdaje na mzdy meziročně vzrostly o více než 10%, a to také kvůli růst zaměstnanosti. V současnosti jsou v České republice čtyři miliony plných zaměstnaneckých úvazků a celková zaměstnanost v ekonomice, a to včetně nezaměstnaných a OSVČ, dosahuje 5,3 milionů osob.

„Nárůst průměrných mezd je viditelný nejvíce v odvětvových sekcích, kde dominantně rozhodoval stát“, uvádí analýza statistického úřadu. Výrazně nadprůměrně, o více než 10%, tak rostly platy ve vzdělávání, kultuře, zdravotnictví a sociálních službách. „Tržní odvětví v tomto směru poněkud pokulhávala“, dodávají statistici. Nejvíce si polepšili zaměstnanci v oblasti nemovitostí, což bylo jediné privátní odvětví s nadprůměrným růstem platů, v dopravě a logistice. Ve zpracovatelském průmyslu platy vzrostly o 7,5%.

„Ve všech krajích s výjimkou Prahy rostly mzdy nejméně o 8%“, popisuje stav analýza. V hlavním městě, kde si zaměstnanci v průměru polepšili o sedm procent, ale platy zůstávají zdaleka nejvyšší v celé České republice. Nejrychleji platy rostly v chudších regionech, a to v Karlovarském kraji (+10,1%), v Ústeckém kraji a na Vysočině (shodně o 9,5%). S výjimkou Prahy a střední Čech si ale zaměstnanci vydělají v průměru méně než třicet tisíc korun.

Zdroj: https://www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…