Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.07.2022

České malé a střední firmy se připravují na možnou plynovou krizi

České malé a střední firmy se připravují na eventuální plynovou krizi. Část z nich by musela přerušit své aktivity, pokud by došlo ke krácení dodávek, ukázal nedávný průzkum ČSOB, jež je členem Italsko-české komory.

Zhruba 40 procent českých malých a středních firem používá ve svých aktivitách plyn. Zhruba čtvrtina těchto podniků může plyn nahradit relativně snadno jinými technologiemi. U zhruba 40 procentech firem by byl ale takovým krok velmi obtížný a vyžadoval by si velké investice. „Nikdo už nepochybuje o tom, že investování do udržitelnosti a energetických úspor se rozhodně vyplatí,“ dodal výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop. A právě opatření na podporu energetických úspor mohou čerpat podporu z vícero vládních programů a dotačních titulů.

V případě krize český systém počítá s deseti regulačními stupni. První omezení by se dotkla firem, pro jejichž provozy není plyn zásadní. České podniky ale často neví, do jakého regulačního stupně spadají, ukázal průzkum Hospodářské komory ČR.

Příští týden Evropská komise představí svůj plán reakce na eventuální omezení dodávek plynu z Ruska. Některé body plánu ale prosákly do tisku. Brusel například doporučí členským státům, aby zavedly pobídky pro firmy, které nahradí plyn jinými technologiemi. Není vyloučeno ani snížení vytápění obchodů, kancelářů či pracovišť na maximálně 19 stupňů, napsal deník Financial Times.

Zdroj: www.ft.com

Zdroj fotografie: Net4gas.cz

Loading…