Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.08.2021

České firmy a fyzické osoby nadále vytvářely úspory

 Trend vytváření nových úspor, který charakterizoval trvání epidemie covidu-19, pokračoval i v prvním pololetí letošního roku. Ukazují to údaje, které zveřejnila agentura Crif – Czech Credit Bureau, která je členem Italsko-české komory.

Silný růst úspor byl v pololetí zaznamenán mezi živnostníky a OSVČ. Malí podnikatelé měli na svých účtech 185 miliard korun, což bylo o 11 procent více, než na konci loňského roku. Hodnota dluhů stagnovala kolem 47 miliard korun. „Vyšší tendence spořit a menší ochota si brát úvěry může značit nedůvěru v ekonomicky stabilní budoucnost,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Podobný vývoj zaznamenaly také firmy, které nahromadily úspory v hodnotě bezmála 1,3 bilionu korun. Hodnota dluhů činila zhruba 1,13 bilionu korun. Mezi firmami a živnostníky se mírně zvýšil podíl dluhů s problémy se splácením.

Také domácnosti pokračovaly v hromadění úspor, tempo ale bylo výrazně nižší než v předchozích měsících. „Může to znamenat, že  domácnosti  s postupným rozvolněním protipandemických opatření přestávají své prostředky hromadit a posílají je zpět do oběhu, což je pro ekonomiku příznivé,“ domnívá se Věra Kameníčková. České domácnosti mají úspory v hodnotě 3,23 bilionu korun, o 168 miliard korun více než na konci loňského roku.

Zdroj: www.crif.cz

zdroj fotografie: Pixabay

Loading…