Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.02.2022

Česká vláda schválila kompenzační programy pro firmy

Česká vláda schválila ve středu 16. února kompenzační programy pro firmy, které byly postiženy vládními omezeními v posledních dvou měsících loňského roku. Na programy kabinet vyčlenil pět miliard korun.

Do programů COVID – Nepokryté náklady – Sektorová podpora a COVID 2022 – Sektorová se budou smět přihlásit firmy aktivní v pohostinství, ubytování, prádelny, cestovní agentury či pořadatelé akcí. Aby dostaly příspěvek, musely podniky v listopadu a prosinci loňského roku zaznamenat alespoň o 50 procent nižší tržby než v posledních dvou měsících roku 2019. U pořadatelé akcí je období delší – od listopadu do konce letošního února.

V obou programech vláda stanovila maximální podporu ve výši 1,5 milionu korun na jednu firmu, u pořadatelů akcí je to dvojnásobek. Firmy mohou dostat buď polovinu zaznamenané ztráty za dané období nebo příspěvek ve výši 500 korun za zaměstnance a den podpory. U organizátorů akcí podpora stoupá až na 70 procent ztráty.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo i dva úzce odvětvové programy pro provozovatele autobusové turistické dopravy a pro firmy na vánočních trzích.

Ministerstvo předpokládá, že výdaje na nové programy budou o sedm miliard nižší, než kompenzace připravené minulou vládou. Podle ministra Jozefa Síkely budou příspěvky cílenější a zaměří se na odvětví, která nejvíce tratila na vládních omezeních.

Zdroj: www.mpo.cz

Loading…