Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.07.2022

Česká republika je mezi zeměmi, které nejvíce investují do dopravní infrastruktury

Česká republika je mezi zeměmi Evropské unie, které investují největší podíl svého národního bohatství do dopravní infrastruktury. Uvádí to zpráva České spořitelny, jež je členem Italsko-české komory, a iniciativy Index prosperity.

Česká republika v roce 2021 měla třetí nejvyšší výdaje na dopravu s podílem 3,6 procenta HDP, a to po Slovensku a Maďarsku. To je o jeden procentní bod více, než kolik činil medián hodnot v Evropské unii. Vysokým výdajům ale neodpovídá spokojenost uživatelů. Jejich hodnocení silniční a dálniční sítě patří k nejnižším v celé unii. Podle expertů za to může nedostatečné plánování výstavby a nedostačující integrace sítě. Česká republika je naopak zemí v EU s nejhustší železniční, ačkoliv stále chybí vysokorychlostní tratě.

České úřady musí také zapracovat na rozvoji digitální infrastruktury. Zhruba 52 procent českého území má pokrytí vysokorychlostním internetem, což je 22. údaj v unii. Nedostatečný je především údaj v případě území s nízkou hustotou obydlení. Situace by se ale mohla zlepšit díky investicím z Národního plánu obnovy a dalších evropských fondu.

Zdroj: www.indexprosperity.cz

Zdroj fotografie: spravazeleznic.cz

Loading…