Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.04.2018

Česká republika chce zvýšit využití zemního plynu v dopravě

Zemní stlačený plyn (CNG) bude mít i v příštích letech svou roli v snižování emisí v dopravě. Počet automobilů poháněných na CNG by se v příštích tří letech mohl více než zdvojnásobit.

Podle vládních plánů by v roce 2020 mohlo jezdit v České republice až 50 tisíc automobilů na CNG. Aktuálně je v ČR registrováno na 17.500 vozů tohoto druhu. Silný vzestup má být podpořen i akviziční politikou veřejné správy: až čtvrtina nových vozů, které úřady koupí v příštích letech, by měla jezdit na alternativní palivo, a to včetně CNG. V memorandu s plynárenskými společnostmi navíc vláda potvrdila až do roku 2025 úlevy ze spotřební, díky kterým zemní plyn stojí ve srovnání s benzínem o zhruba polovinu méně. Navíc, podniky hromadné dopravy budu moci využít prostředky z evropských fondů na akvizici autobusů poháněných zemním plynem. Aktuálně dopravní podniky provozují v ČR na 1100 autobusů n CNG.

S podílem kolem procenta celkového trhu, Česká republika patří k evropským zemím s nejnižším užitím zemního plynu v dopravě, a to i přes výrazné investice do distribuční infrastruktury ze strany plynárenských firem. K lídrům v tomto odvětví patří Itálie, kde vloni zhruba každý desátý nový prodaný vůz byl poháněn zemním plynem. Na tuto technologii se také silně zaměřuje italský automobilový průmysl.

Zdroj: https://www.mpo.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…