Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.01.2022

Česká koruna se dostala na své desetileté maximum vůči euru

Česká koruna se tento týden dostala na své nejsilnější hodnoty vůči euru od léta roku 2011.

Ve čtvrtek kurz české měny posílil na 24,28 koruny za euro. Podobný vývoj zaregistroval i kurz vůči americkému dolaru, který se dostal na 21,40 koruny za dolar. Vývoj kurzu je podle expertů výrazně ovlivněn restriktivní měnovou politikou centrální banky, která se snaží bojovat s vysokou inflací.

„Koruna v posledních týdnech skutečně velmi razantně posiluje, zejména vůči euru, ale neočekáváme, že by se tak mělo dít i po zbytek letošního roku,“ uvedl analytik společnosti SAB Finance, jež je členem Italsko-české komory, Lukáš Kovanda. „Může se přiblížit kurz až k úrovni 24 korun za jedno euro,“ dodal Kovanda. Nejsilnější kurz česká měna zaznamenala v roce 2008, kdy posílila na hranici 23 korun za euro, nejslabší pak byl v roce 2004, když kurz klesl na 33 korun za euro.

Rychlé zpevňování kurzu české koruny se ale moc nezamlouvá exportním firmám, které se obávají dopadů na prodeje do zahraničí. V době celkového zvyšování cen pevnější kurz činní české výrobky na zahraničních trzích ještě dražší. Podle Asociace exportérů posílení koruny nad průměrný kurz za rok 2021, který činil 25,645 korun za euro, může snížit příjmy firem o desítky miliard korun. Obvykle ale firmy mají finanční prostředky, aby se ochránily před výraznými výkyvy kurzu.

Zdroj: www.fxstreet.cz

Fonte fotografia: Pixabay

Loading…