Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.02.2022

Česká ekonomika rostla v roce 2021 nad očekávání

Česká ekonomika rostla v roce 2021 nad očekávání analytiků. Ukazují to údaje prvního odhadu vývoje hrubého domácího produktu od Českého statistického úřadu.

V roce 2021 české hospodářství vzrostlo ve srovnání s předchozím rokem o 3,3 procenta. Analytikové očekávali růst pod tři procenta. Růst táhly především domácí výdaje, zatímco zahraniční poptávka měla spíš záporný přínos. Hrubá přidaná hodnota výrazně vzrostla v průmyslu a v některých odvětvích ve službách, například v obchodě, dopravě, ubytování a pohostinství. V posledním čtvrtletí se české hospodářství zvýšilo meziročně o 3,6 procenta. Ve srovnání s přechozím kvartálem růst dosáhl 0,9 procenta.

V loňském roce česká ekonomika dohnala zhruba poloviny ztráty zaznamenané v roce 2020 kvůli pandemii covidu-19. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Czech Republic & Slovakia Pavla Sobíška, hospodářství celou ztrátu dožene ve třetím čtvrtletí letošního roku. „To by bylo o kvartál dřív, než jsme dosud předpokládali, i když o kvartál později oproti eurozóně,“ uvedl Sobíšek, který se domnívá, že česká ekonomika letos poroste kolem tří procent. Další analytici si ale myslí, že by růst hospodářství by mohl vystoupat ke čtyřem procentům.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…