Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.10.2023

O 8% více Čechů je optimističtější ohledně pořízení vlastního bydlení než v loňském roce

Češi jsou letos o něco optimističtější ohledně pořízení vlastního bydlení. Ukazuje to průzkum realizovaný pro Generali CEE Investments.

Letos se 80% Čechů domnívá, že si kvůli stávající ekonomické situaci nemůže pořídit dům nebo byt, kde bude bydlet. Loni byl podíl na 88%. Letos se snížily obavy, jež se týkaly růstu cen energií, ale mírně narostly ty související s vysokou inflací. „Mezi Čechy lze tak cítit mírný optimismus ve vidině pořízení si vlastního bydlení,“ uvedl Marek Bečička z Generali CEE Investments.

Ve srovnání se situací před rokem však klesá ochota Čechů utrácet za hypotéku či nájem. Tři čtvrtiny respondentů v průzkumu uvedlo, že by za tyto položky chtěly utratit do 15.000 korun měsíčně. Mezi 15.000 až 20.000 korunami měsíčně je ochotno utratit 7,6% Čechů, což je zhruba o jeden procentní bod méně než před rokem. Jen 40% respondentů pak očekává růst cen nemovitostí. Ti ostatní předpovídají stagnaci či pokles.

Zdroj a zdroj fotografie: https://www.generali-investments.cz/media/generali/docs/231003-kpr-gicee-tz-vi--ce-nez---polovine---c--echu---komplikovala-inflace-a-ceny-energii---situaci-s-bydleni--m.-lze-vs--ak-vide--t-pozitivni---trend-do-budoucna-final-651c2cbf20f41.pdf

Loading…