Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.02.2018

Ceny italských firem se v posledních letech zvyšují

Zahraničí a domácí investoři se nebojí kupovat italské firmy. Ukazují to údaje zpracované pro ekonomickou přílohu deníku Corriere della Sera.

Relativní cena italských firem se zvyšuje. V roce 2017 průměrná hodnota transakce představoval 9,4násobek ročního hrubého zisku kupované společnosti. Parametr je o téměř padesát procent vyšší než v roce 2010, kdy dosahoval 6,6násobku ročního hrubého zisku. Ceny se zvýšily především kvůli zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám a také díky levné dostupnosti finančních prostředků na kapitálových trzích. V posledních měsících navíc nechybí případy, kdy relativní cena byla výrazně vyšší. Například platforma Yoox NAP byla oceněna na 26násobek svého ročního hrubého zisku.

Aktivita zahraničních investorů v akvizicích italských firem se v posledních letech zvyšuje. V loňském roce proběhlo 255 převzetí italských firem do zahraničních rukou v celkové hodnotě 20 miliard eur. V posledních pěti letech bylo takových transakcích více než tisíc v souhrnné hodnotě 112 miliard eur. V roce 2016 a 2017 při tom převažovaly akvizice středních a silně specializovaných firem. Ne vždy ale Italové vidí vstup zahraničních investorů do kapitálů italských firem pozitivně, neboť převažuje obava, že investor má zájem jen o značku a nikoliv o výrobní celek firmy. Dle statistických údajů ale italské dceřiné firmy vykazují lepší hospodářské výkony než průměr italských firem.

Zdroj: www.corriere.it

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…