Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.05.2024

Budoucnost mobility a inovace byly hlavními tématy italsko-českého business fóra

 

Budoucnost dopravy byla hlavním tématem akce Business Fórum – Driving Innovation: současnost a budoucnost mobility, které se v sídle Poslanecké sněmovny PČR zúčastnily desítky zástupců institucí a firem z Itálie a ČR. Iniciativa uspořádaná 30. května Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou a Italským velvyslanectvím v Praze ukázala potenciál ve spolupráci v odvětví, které je klíčové pro ekonomiky v Itálii i Česku. Vystoupili se svými pozdravy italský velvyslanec v Praze J.E. Mauro Marsili, český velvyslanec v Itálii J.E. Jan Kohout, český ministr dopravy Martin Kupka  a místopředseda italské vlády a ministr zahraničí Antonio Tajani.

“Cílem této iniciativy je zviditelnit Itálii jako strategického průmyslového partnera České republiky v odvětvích s vysokou přidanou hodnotou,” popsal hlavní rys akce předseda Italsko-české komory Danilo Manghi. Fórum o mobilitě patří do série akcí s velmi vysokým profilem, které komora každoročně pořádá s předními partnery v ČR a Itálii pro podporu ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi.

Český ministr dopravy Martin Kupka zdůraznil význam, který mají pro obě země silný automobilový průmysl a moderní železnice. „Oba státy také spojuje čím dál silnější víra, že spíše než regulace zajistí budoucí rozvoj zdravá hospodářská soutěž a inovace,“ uvedl Kupka. Další institucionální řečníci, například místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček, náměstek ministra obchodu a průmyslu Petr Třešňák,  poslanec Vojtěch Munzar, který předsedá skupině přátelství s Itálií, či italský poslanec Nazario Pagano, který je předsedou výboru pro přátelství v ČR a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj,  zdůraznili výborné ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi.

Hlavní výzvy v odvětví mobility, mezi kterými jsou udržitelnost, energetický přechod a nové systémy řízení, popsal Teodoro Lio, Senior Managing Director ve společnosti Accenture. Konference se pak zaměřila na inovativní projekty a strategie pro budoucnost konkrétních firem. Vystoupil generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Petr Witowski, prezident  Bus Business Unit v Iveco Group Domenico Nucera, který zdůraznil význam závodu ve Vysokém Mýtě pro celou skupinu, Sales Area Director ve Škoda Transportation Olesea Lachi a Luca Martinelli, General Manager v UFI Filters Czech. Představili své názory i ředitelé tří technologických center – Most a Kilometro Rosso v Itálii a Škoda X v ČR. Svůj přístup k budoucnosti mobility popsaly i dvě malé a střední firmy z Česka a dvě z Itálie. Pohled na téma bankovního sektoru zprostředkoval Giuseppe Ferraro, Head of Corporate & SME, International Subsidiary Banks Division v italské skupině Intesa Sanpaolo.

Po konferenci se odehrála B2B část pro jednání mezi českými a italskými firmami. Na odpolední recepci na italském velvyslanectví v Praze podnikatele pozdravil místopředseda italské vlády a ministr zahraničí Antonio Tajani, který zdůraznil, že italská vláda podporuje vývoz a růst italských firem v zahraničí. "Jsem naprosto přesvědčen, že je dobré pro růst, aby evropské firmy spolupracovaly. Pokud my Evropané nebudeme jednotní, tak nebudeme moci být konkurenceschopní na globální úrovni," řekl ministr.

Business forum uspořádaly Italsko-česká obchodní a průmyslová komora a Italské velvyslanectví v Praze v koordinaci s italským a českým parlamentem a ve spolupráci s italskou státní agenturou ICE, italským svazem Confindustria, Svazem průmyslu a dopravy ČR a bankou Intesa Sanpaolo.

Fórum zaštítilo Ministerstvo dopravy ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Sponzoři akce jsou Intesa Sanpaolo, Generali CEE Holding, ORIENTA CZECH a KORUS EU.

Mediální partner: Mediální skupina A11.

 

Zdroj: CAMIC

Zdroj fotografie: Studio Adam & Costey

Loading…