Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.05.2024

Návštěva Fialy v Římě potvrdila sílu vztahů mezi Českou republikou a Itálií

Návštěva českého premiéra Petra Fialy v Římě v pondělí 14. května potvrdila sílu vztahů mezi Českou republikou a Itálií.

Během krátké odpolední návštěvy Říma se český premiér setkal s prezidentem republiky Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgií Meloniovou. Italská premiérka Meloniová hovořila o „velmi pevném přátelství mezi našimi národy“ a zdůraznila vynikající úroveň politických, hospodářských a obchodních vztahů. Meloni uvedla vesmírný průmysl mezi nejdynamičtější odvětví v průmyslových vztazích mezi oběma zeměmi. Oba předsedové vlád hovořili rovněž o tématech společného zájmu na mezinárodní úrovni a na úrovni EU.

„Chci potvrdit, že naše vztahy jsou mimořádné, výborné a neustále se rozvíjejí po všech stránkách,“ uvedl Fiala, který Itálii označil za jednoho z klíčových partnerů a spojenců České republiky. Český premiér poté ocenil některé italské iniciativy v oblasti migrace. Podle Fialy mají oba politici podobné názory ohledně unijních tématů.

Slova poslance Vojtěcha Munzara, člena CAMIC a předsedy meziparlamentní skupiny přátel Česká republiky a Itálie, o návštěvě premiéra Fialy v Římě: ,,Bylo mi velikou ctí, že jsem se mohl zúčastnit jednání na nejvyšší úrovni mezi naším premiérem a prezidentem Italské republiky Sergiem Mattarellou a italskou premiérkou Giorgiou Meloni, která je zároveň i předsedkyní naší evropské frakce Evropských konzervatistů a reformistů. Itálie je pro naši zemi důležitým ekonomickým, kulturním i politickým partnerem a naše spolupráce je založena na vzájemném respektu. V roce 2023 byla Itálie naším 6. největším vývozním a pátým dovozním partnerem. Vzájemná obchodní bilance je pro naši zemi dlouhodobě pozitivní. Zároveň je Itálie naším politickým spojencem v mnoha rozhodováních v rámci EU."

Zdroj a zdroj fotografie: https://www.governo.it/it/articolo/incontro-con-il-primo-ministro-della-repubblica-ceca/25768

Loading…