Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.01.2024

Jaké daně se změnily v České republice od 1. ledna

S příchodem nového roku začaly v České republice platit mnohé daňové změny, které jsou většinou obsažené v konsolidačním balíčku schváleném na konci loňského roku. Zde jsou některé novinky:

- Snížení počtu sazeb DPH ze tří na dvě: změna se týká především zboží a služeb, jež se nacházely ve snížených sazbách 10% a 15%. Většinou se tyto položky daní novou sníženou sazbou 12%. Základní sazba zůstala na 21%.

- Zvýšení daně z příjmu právnických osob: standardní sazba se zvýšila z 19% na 21%.

- Daň z nemovitostí: kvůli změnám koeficientů se očekává nárůst daně v průměru o 80%. Do pokladen českých měst tak na výnosu z této daně přiteče zhruba 10 miliard korun navíc. Koeficienty si však radnice stanovují samy, takže navýšení se může lišit obec od obce.

- Daň z příjmu fyzických osob: zrušeny jsou slevy na vyživovanou manželku či pro studenty; zvýšená sazba 23% začíná platit od trojnásobku průměrné mzdy místo dřívějšího čtyřnásobku; pro zaměstnance se zavádí nový odvod na nemocenskou ve výši 0,6% a strop na benefity od zaměstnavatele ve výši zhruba 22.000 korun ročně.

- Nárůst odvodů u OSVČ: letos začíná postupné navyšování odvodové zátěže u OSVČ, které má částečně zacelit rozdíl ve srovnání se zaměstnanci. Zvyšují se dva zásadní koeficienty: minimální vyměřovací základ se zvyšuje z 25% na 30% průměrné mzdy a vyměřovací základ bude činit 55% daňového základu místo dřívějších 50%.

Zdroj: https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2023/prehledne-ktere-zmeny-prinese-rok-2024-nejen-pro-o-54178

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…