Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.09.2023

Itálie zvažuje návrat k jádru, zájem má o modulární reaktory

Itálie zvažuje návrat k jaderné energetice, kterou na svém území zastavila v reakci na havárii v Černobylu. Zájem má o malé reaktory nové generace.

Při Ministerstvu životního prostředí a energetické bezpečnosti vznikla platforma pro udržitelnou jadernou energetiku, kde zasedají zástupci akademické sféry, vývoje a firem. Cílem platformy je připravit harmonogram pro možný návrat Itálie k jádru a zhodnotit potenciál italských firem v jaderné energetice. Prvnímu jednání platformy předsedal ministr Gilberto Pichetto Fratin, podle kterého má Itálie zájem o modulární reaktory či reaktory čtvrté kategorie.

Itálie se vzdala jádra v důsledku referenda v roce 1987 a italští voliči zopakovali svůj odmítavý postoj vůči jaderným elektrárnám i v roce 2011, kdy návrat k jádru chystala tehdejší vláda Silvia Berlusconiho. Podle odborníků na obě referenda měly silný vliv havárie, které se staly před jejím konáním v Černobylu (1986) a Fukušimě (2011).

Zdroj a zdroj fotografie: https://www.mase.gov.it/comunicati/al-mase-la-prima-riunione-della-piattaforma-nazionale-un-nucleare-sostenibile  

Loading…