Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.05.2023

Ministerstvo životního prostředí představilo návrh na zálohování PET lahví

České ministerstvo životního prostředí představilo svůj návrh na zavedení systému zálohování pro PET lahve a plechovky. Po zavedení systému již několik let volají hlavní firmy v nápojářském sektoru.

Systém bude platit pro nápoje s obsahem alkoholu do 15 procent a pro obaly s objemem od 0,1 do tří litrů. Záloha, kterou spotřebitel dostane nazpět při vrácení obalu, bude činit čtyři nebo pět korun. Budou mít povinnost zajistit sběr obalů obchody a čerpací stanice s plochou nad 50 metrů čtvrtečních. Systém by neměl představovat zvýšené náklady pro výrobce. Odhaduje se, že systém ročně zpracuje na 2,5 miliardy lahví a plechovek ročně.

“Zkušenosti ze Slovenska ukazují, že po zavedení zálohového systému došlo k výraznému omezení výskytu pohozených obalů od nápojů v přírodě,” uvedl ministr Petr Hladík. Podle ministerstva i nápojářských firem systém zlepší recyklaci obalů.

Zdroj a zdroj fotografie: https://www.mzp.cz/cz/news_20230516-MZP-predstavilo-teze-k-povinnemu-zalohovani-napojovych-plastovych-lahvi-a-plechovek

Loading…