Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.12.2022

Vláda schválila pomoc pro velké firmy, není to strop, tvrdí firmy

Vláda schválila nové opatření, které má pomoci velkým firmám se vyrovnat s drahými energiemi. Podle podniků je ale nepřesné mluvit o zastropování.

Vládní pomoc pokryje v roce 2023 náklady na elektrickou energii, které přesáhnou 5000 korun na megawatthodinu (plus DPH a distribuční poplatky). U plynu je limit stanoven na 2500 korun za megawatthodinu plus DPH a poplatky za distribuci. Opatření se týká 80 procent průměrné nejvyšší měsíční spotřeby v uplynulých pěti letech.

Parametry jsou tak stejné jako u malých a středních firem. Podle zástupců podniků ale není správné mluvit o zastropování. Firmy budou muset požádat o vládní pomoc, která bude poskytnuta podle pravidel dočasného rámce EU. To znamená, že jedna firma nesmí dostat na pomoci v roce 2023 více než čtyři miliony eur. U energeticky náročných provozů je limit, který zastropování pro malé a střední podniky nemá, vyšší. Do limitu spadá i podpora, o kterou firmy požádají v rámci dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle ministra financí Zbyněk Stanjury se však nejedná o nevýhodu, jelikož tímto způsobem jsou harmonizovány vládní pomoci v celé Evropské unii. „Nemůže se tedy stát, že by firma v jiném členském státě EU dostala vyšší podporu než česká firma,“ uvedl Stanjura.

Pro více informací klikněte ZDE

Zdroj: mpo.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…