Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.08.2022

Průmyslové firmy žádají navýšení kvót pro zaměstnance z nečlenských zemí

Průmyslové firmy žádají navýšení kvót pro zaměstnance ze zemí, jež nejsou členy Evropské unie. Svaz průmyslu a dopravy ČR chce prakticky zdvojnásobit kvóty osmi nečlenských zemí.

Zástupci průmyslových firem by chtěli navýšit kvóty nečlenských zemích v programu pro kvalifikované zaměstnance o 5000 lidí ročně. U sedmi z osmi zemí jsou totiž kvóty již vyčerpané. Například kvóta Moldavsky by se měla podle představitelů průmyslu ztrojnásobit na 3000 lidí, u Kazachstánu by se měla navýšit z 500 na 2000 lidí a u Indie z 600 na 1500 lidí. Zástupci průmyslu tvrdí, že firmy už často mají vybrané potenciální pracovníky, ale nemohou je přivést do České republiky kvůli vyčerpaným kvótám. „Je to otázkou jednoho zasedání vlády,“ uvedl místopředseda svazu Jan Rafaj.

Situaci na českém pracovním trhu, který už léta trpí nedostatkem kvalifikované i nekvalifikované pracovní síly, výrazně nezlepšil ani příchod několik stovek tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí si zaměstnání nalezlo 107.000 uprchlíků. „Obecným problémem ale je, že nabídka volných pracovních míst obvykle nekoresponduje s kvalifikací a možnostmi uprchlíků,“ řekl Rafaj. Podle agentury Grafton Recruitment, jež je členem Italsko-české komory, válka na Ukrajině zřejmě situaci částečně zhoršila, protože někteří ukrajinští občané nemohou vycestovat ze země. Kvůli válečnému stavu totiž nemohou Ukrajinu opustit dospělí muži.

Zdroj a zdroj fotografie: www.spcr.cz

Loading…