Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.07.2022

Evropská komise schválila nový program na podporu podnikům

Evropská komise schválila na konci června nový program na podporu podniků OP TAK, který je financovaný z evropských fondů. Uvedl to správce programu, české ministerstvo průmyslu a obchodu.

Program bude mít k dipozici zhruba 82 miliard korun rozdělených do šesti priorit. Největší část prostředků, 31 miliard korun, půjde na podporu výzkumu, vývoje či digitalizace. Dalších 27 miliard korun je vyčleněno na opatření pro snížení uhlíkové stopy. Zhruba deset miliard korun půjde na podporu konkurenceschopnosti malých a středních firem. Rozdělení fondů mezi jednotlivé priority by se ale mohlo ještě změnit, ministerstvo již dříve informovalo, že by chtělo navýšit zdroje na opatření na energetické úspory.

„První výzvy z oblasti energetiky a výzkumu, vývoje a inovací budou vypsány již v průběhu tohoto léta,“ uvedl ministr Jozef Síkela. Většina výzev bude otevřená pro malé a střední podniky, do některých se ale budou moci hlásit i větší firmy.

Výši podpory reguluje nová mapa. Z dotací jsou vyloučeny aktivity v Praze. Podpora nebude smět přesáhnout 40 procent nákladů u malých firem a 30 procent u středně velkých firem v nejrozvinutějších regionech, což jsou Střední a Jižní Čechy, Plzeňský kraj, Vysočina a Jižní Morava. Od roku 2025 se pak míra podpory sníží o dalších pět procentních bodů. Největší podporu, a sice 60 procenta nákladů u malých a 50 procent u středně velkých firem, dostanou firmy v Karlovarském a Ústeckém kraji. Na zbytku území, až na výjimky, bude podpora 50 procent pro malé a 40 procent pro středně velké firmy.

Zdroj: www.agentura-api.org

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…