Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.05.2022

Ceny pozemků a rezidenčních nemovitostí nadále rostoucí

Ceny pozemků a rezidenčních nemovitostí nadále rostly i v prvním čtvrtletí letošního roku, a to podobným tempem jako na konci roku 2021. Ukazuje to HB Index skupiny ČSOB.

Mezi lednem a březnem se potvrdila silná dynamika cen stavebních pozemků s meziročním nárůstem o bezmála čtvrtinu. „Kategorie pozemků dlouhodobě naráží na limity trhu spojené s nízkou nabídkou i s problematikou zastaralých územních plánů a nedostatečné kapacity inženýrských sítí pro výstavbu,“ uvedl předseda představenstva ČSOB stavební spořitelny Jiří Feix, podle kterého je patrný „nárůst zájmu o pozemky vzdálené od měst, které jsou lépe cenově dostupné“. Vývoj cen stavebních pozemků od roku 2010 byl rychlejší než v případu rezidenčních nemovitostí.

Ceny bytů a rodinných domů se v prvním kvartále meziročně zvýšily o zhruba pětinu. Nemovitostní trh nezaznamenal ochlazení ani kvůli omezujícím opatřením, které zavádí Česká národní banka na hypotečním trhu. “Svůj podíl na růstu cen má pravděpodobně malá nabídka nemovitostí, vysoký růst stavebních nákladů, obava z dalšího nárůstu úrokových sazeb a snaha lidí ochránit investicemi do nemovitostí finanční prostředky před pádivou inflací,” uvedl Feix. Tempo růstu cen tak bylo podobné jako v posledním čtvrtletí roku 2021, kdy podle Eurostatá ceny rezidenčních nemovitostí rostly nejrychleji v celé Evropské unii.

Zdroj: www.csob.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…