Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.05.2022

Vklady českých domácností poprvé po pěti letech klesly

České domácnosti začaly utrácet úspory nahromaděné během pandemie a jejich vklady v bankách poprvé po zhruba pěti letech klesly. Ukázaly to údaje zveřejněné agenturou CRIF – Czech Credit Bureau, jež je členem Italsko-české komory.

Vklady soukromých osob v bankách meziročně v březnu klesly o 26 miliard korun a dostaly se tak na zhruba 3 biliony korun. Jde o první pokles od května roku 2017. Obyvatelé České republiky začali používat úspory, které nahromadili během pandemie. Objem vkladů byl v letošní březnu o 4 procenta vyšší než v březnu 2020, při tom v loňském březnu to bylo o 13 procent více. „Situace se začala měnit už ke konci prvního pololetí loňského roku, kdy lidé po uvolnění protiepidemických opatření začali více utrácet. Během posledních šesti měsíců se tento trend ještě prohloubil,“ prohlásila analytička CRIF Věra Kameníčková.

Dluhy českých domácností naopak rostly, a to jak v případě hypoték tak spotřebních úvěrů. Objem vkladů je však stále o zhruba 1 bilion korun vyšší než dluhy.

Opačný trend vykazoval podnikový sektor. Na konci prvního kvartálu se objem vkladů firem zvýšil o 10 miliard na 1,33 bilionu korun, zatímco objem úvěrů klesl o 15 miliard na 1,22 bilionu korun. OSVČ vykázaly dynamiku podobnou domácnostem s poklesem úspor a růstem úvěrů.

Zdroj: www.informaceofirmach.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…