Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.04.2022

Itálie podepsala novou dohodu s Alžírskem, chce snížit závislost na ruském plynu

Italský premiér Mario Draghi podepsal v pondělí 11. dubna novou dohodu s Alžírskem o posílení spolupráce v energetice. Itálie tak chce oslabit svou závislost na ruském plynu.

Nové dohody počítají s navýšením dodávek plynu z Alžírska o devět miliard krychlových metrů do roku 2023. Tím by se Alžírsko s dodávkami přes 30 miliard metrů krychlových stalo místo Ruska hlavním dodavatelem plynu do Itálie. „Hned po invazi Ukrajiny jsem oznámil, že Itálie bude rychle jednat, aby snížila svou závislost na ruském plynu,“ uvedl premiér Mario Draghi.

Italská spotřeba plynu činí zhruba 76 miliard metrů krychlových za rok. Jen malou část své potřeby dokáže země pokrýt vlastní těžbou. Největším dodavatelem je v posledních letech Rusko, jehož pozice posilovala. V loňském roce do Itálie vyvezlo bezmála 29 miliard metrů krychlových plynu a na druhém místě bylo Alžírsko s 23 miliardami metrů krychlových. Podle ministra pro ekologický přechod Roberta Cigolaniho lze „rozumně očekávat“, že se Itálie zbaví ruských dodávek do dvou až tří let. Cingolani se v uplynulých dnech silně vyjádřil na podporu terminálů pro zkapalněný plyn.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…