Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.03.2022

Italští statistici potvrdili růst ekonomiky nad šest procent

 

Italský statistický úřad potvrdil, že italská ekonomika rostla v roce 2021 nad šest procent. Ukazuje to zpřísněný odhad.

Podle statistiků italský hrubý domácí produkt vzrostl v loňském roce o 6,6 procent po propadu o devět procent zaznamenaném v roce 2020. Nejvíce přispěly k růstu ekonomiky výdaje domácností a investice, v menší míře pak také vládní výdaje a zahraniční poptávka. Investice dokonce vzrostly o 17 procent. Nejlépe si vedly investice do nemovitostí a strojů, jež se zvýšily o více než pětinu, v menší míře pak do dopravních prostředků a duševního vlastnictví. Z hlediska odvětví si nejlépe vedly zpracovatelský průmysl a některé sektory služeb, například obchod, doprava, pohostinství a ubytování.

V loňském roce se také zlepšilo hospodaření státu. Celkový dluh v poměru k HDP se snížil meziročně o pět procentních bodů na 150 procent. To je ale stále o zhruba 16 procentních bodů více než před epidemií. Zvýšil se výběr daní, hlavně těch nepřímých, rostly také výdaje, byť nižším tempem. Deficit klesl ze zhruba deseti na sedm procent HDP.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…