Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.02.2022

Italská vláda chce soutěžit veřejné koncese pláží

Italská vláda schválila záměr, podle kterého se budou v budoucnosti koncese veřejných pláží soutěžit. Vláda o návrhu hlasovala jednomyslně, uvedl deník Corriere della Sera.

Udělování koncesí na využívání pláží patří k tématů, o kterých se v Itálii vedou vášnivé diskuze. Podle kritiků podnikatelé se zařízením na pláži platí za využívání veřejného prostoru příliš nízké poplatky vzhledem ke svým příjmům. K udělování licencí podle více tržních zásad vyzvala v minulosti Itálii také Evropská unie. Podnikatelé a podniky na plážích se ale brání tím, že do svých zařízeních a zkrášlení okolí investovali nemalé prostředky.

Nové či propadlé licence bude podle vládního záměru od roku 2014 nutné soutěžit. Délka licence by podle záměru měla být stanovena tak, aby zaručila spravedlivý zisk a návratnost investic. Vláda chce současně zakázat také veškeré ustanovení, jež by vedla k automatickému prodloužení. Kabinet si od změny slibuje větší výnosy, více konkurenční prostředí ale také generační obměnu. „Existují mladí podnikatelé, kteří nemohou vstoupit do odvětví, protože koncesionáři zadržují své licence, za které stejně platí pár lir,“ uvedl zastánce opatření a člen vlády Benedetto della Vedova. Naopak pravicoví Bratři Itálie varují před vstupem zahraniční subjektů mezi držitele licencí.

Zdroj: www.corriere.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…