Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.02.2022

Italské potraviny certifikovaného původu tvoří pětinu potravinářského vývozu

Italské potraviny a vína s certifikovaným původem tvoří zhruba pětinu celkového italského vývozu v tomto odvětví. Ukazuje to zpráva, kterou vypracovaly ústavy Ismea-Qualivita.

Podle zprávy se italským podnikům podařilo v roce 2020 prodat do zahraničí zhruba 9,5 miliardy eur potravin a vína certifikovaného původu. Vývoz zůstal meziročně stabilní a představoval zhruba pětinu všech prodejů do zahraničí italského vína a jídla. Celková produkce vín a potravin s certifikovaným původem činila v předloňském roce 16,6 miliardy eur.

Ačkoliv známkou DOP, IGP a dalšími se může pochlubit přes 800 produktů, většinu vývozu tvoří certifikovaná vína. Na ty připadá 5,57 miliardy eur. Jídlo v předloňském roce dosáhlo bezmála čtyř miliard eur. Co se týče výroby, objem přes tři miliardy eur přesahují sýry Grana Padano a Parmigiano Reggiano.

“Naše zemědělská a potravinářská výroba je založena na kvalitě a výjimečnosti,” řekl při představení zprávy ministr zemědělství Stefano Patuanelli. Ministr kritizoval snahu prolomit známky na unijní úrovni a také systémy označování zdravých potravin. Poslední polemiku v tomto ohledu vyvolal návrh tvůrců francouzského systému Nutriscore zařadit všechny alkoholické nápoje do černé kategorie F.

Zdroj a zdroj fotografie: www.qualivita.it

Loading…