Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.02.2022

Evropská komise očekává růst italské ekonomiky o více než čtyři procenta

Evropská komise očekává, že italská ekonomika letos poroste o více než čtyři procenta. Komise to uvedla ve svých zimních prognózách.

Itálie zaznamenala pozitivní vývoj již v loňském roce, kdy její ekonomika vzrostla o více než šest procent a dokázala tak umazat většinu ztrát způsobených pandemií. Pozitivní vývoj by měl pokračovat i letos, a to hlavně od druhého čtvrtletí roku. Italský hrubý domácí produkt by se měl zvýšit o 4,1 procenta, což je nejvyšší údaj z velkých ekonomik Evropské unie. V Německu a Francii komise očekává shodně růst o 3,6 procenta. Podobně jako v další evropských zemí také v Itálii se očekává nárůst inflace, jež by se měla přiblížit ke čtyřem procentům.

Italský růst by letos měly podporovat i nadále výdaje domácnosti, které postupně „rozpouští“ své pandemické úspory. Spotřebu by měla podpořit i lepší situace na trhu práce. Očekává se, že bude nadále silná také zahraniční poptávka a že se zlepší situace ve službách díky obnově aktivity v cestovním ruchu. Silné budou nadále podle předpovědí také investice.

Zdroj a zdroj fotografie: ec.europa.eu

Loading…