Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.01.2022

Česká republika v ekonomice Itálii stále nepředjela

Česká republika v ekonomice Itálii stále nepředjela, jak v minulém roce referovala média a tvrdili někteří politici. Ukazuje to makroekonomická analýza zveřejněná českým ministerstvem financí.

Ekonomická úroveň obou zemí se nejvíce přiblížila v roce 2020. Hrubý domácí produkt na obyvatele přepočítány podle parity kupní síly dosáhl v České republice 88 procent průměru Evropské unie před rozšířením (E19). V Itálii údaj v předloňském roce klesl na 89 procent průměru. Podle odhadů na léta 2021 a 2022 by se však nůžky měly začít znovu rozevírat. Český údaj by v těchto dvou letech měl klesnout na 86 procent průměru, zatímco v Itálii by měl vzrůst na 90 procent v roce 2021 a 91 procent v letošním roce.

Ekonomická úroveń České republiky je ale stabilně vyšší než ta Španělska a Portugalska. Podle odhadů na rok 2021 na Pyrenejském poloostrově údaj dosahoval 79 procent průměru v případě Španělska a 72 procent průměru v případě Portugalska. O více než deset procentních bodů Česká republika vede také ve srovnáním s Polskem, Maďarskem či Slovenskem. Naopak její údaj je nižší ve srovnání s Francií či západními sousedy – Německem a Rakouskem.

Zdroj: www.mfcr.cz

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…