Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.01.2022

Elektrický pohon je především politickou volbou, řekl šéf Stellantisu Tavares

Jednatel italsko-francouzsko-amerického koncernu Stellantis Carlos Tavares řekl italskému deníku Corriere della Sera, že přechod na elektrický pohon u osobních aut je především politickou volbou. Koncern se snaží vyrovnat s výrazným navýšením výrobních nákladů.

„Elektrický pohon je technologií, kterou si vybrali politicky, nikoliv průmysl,“ řekl deníku Tavares. Podle něj existovaly jiné možnosti, jak „rychleji a levněji snížit emise“. Tavares poukázal i na celou uhlíkovou stopu, kterou za sebou zanechává výroba elektromobilů. „Se stávajícím energetickým mixem v Evropě elektroauto musí ujet 70.000 kilometrů, aby vykompenzovalo uhlíkovou stopu zanechanou výrobou baterií,“ poukázal Tavares.

Výroba elektromobilů zvyšuje současné náklady o zhruba 50 procent. To podle Tavarese vyžaduje v příštích letech prudké navýšení produktivity v sektoru. Podle něj hrozí, že se automobily stanou nedostupné pro část střední a nižší třídy. Šéf Stellantisu si totiž myslí, že vládní dotace na koupi elektromobilu nejsou dlouhodobě udržitelné. Podle Tavarese je nadějná hybridní technologie, která přináší výrazné snížení emisí a není tolik nákladná.

Koncern se rovněž zabývá skladbou nákladů svých závodů v Itálii. Skupina si totiž všimla, že některé náklady, například na energie, jsou výrazně vyšší než jinde. Stellantis však stále jedná s italskou vládou ohledně vybudování v Termoli jedné ze svých gigafactory.

Zdrok: www.corriere.it

Zdroj fotografia: Stellantis

Loading…