Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.01.2022

Český autoprůmysl zaznamenal ke konci roku zlepšení

Česká automobilová výroba zaznamenala zlepšení v posledních dvou měsících loňského roku. Kvůli problémům s dodavateli byla ale celková produkce nejnižší za posledních osm let, uvedlo oborové sdružení AutoSap.

V roce 2021 bylo v České republice vyrobeno na 1,1 milionu automobilů. To je o čtyři procenta méně než v roce 2020. Výrazný pokles o devět procent zaznamenala největší firma v odvětví – Škoda Auto. O skoro devět procent se snížila také výroba v kolínském závodě Toyota, zatímco Hyundai v Nošovicích vykázala růst výroby o 15 procent. Více než jedno auto z deseti vyrobených v ČR mělo elektrický či hybridní pohon.

Na sektor negativně dopadl nedostatek polovodičů, který způsobil prudký pokles výroby v létě a na začátku podzimu. „Odhadujeme, že kvůli čipové krizi nebylo v České republice v roce 2021 vyrobeno až 300.000 osobních vozidel, o která by jinak na trhu byl zájem. V roce 2022 bychom se opět mohli vrátit k růstovým hodnotám,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl.

Mírnější pokles, o dvě procenta, zaznamenalo odvětví autobusů, kde se vyrobilo bezmála 5000 vozidel. Hlavním výrobcem s podílem kolem 90 procent zůstává Iveco Czech Republic, jež je členem Italsko-české komory.

Zdroj: autosap.cz

Zdroj fotografie: Škoda Auto

 

Loading…