Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.01.2022

Český průmysl se vrátil k růstu

Po třech měsících negativního vývoje se česká průmyslová výroba vrátila k růstu. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu.

Česká průmyslová výroba vzrostla ve srovnání s rokem 2020 o 1,6 procenta a ve srovnání s předchozím měsícem o zhruba pět procent. Růst výroby od začátku roku se přibližuje sedmi procentům. „Šlo po dubnu zatím o druhý nejsilnější měsíc roku 2021, a to i přes přetrvávající problémy ve výrobě automobilů,“ uvedl Radek Matějka ze statistického úřadu. Automobilový průmysl omezil své ztráty a meziroční pokles výroby dosáhl sedmi procent. Velmi dobrý byl naopak výsledek ve strojírenství, jehož výroba se zvýšila přes 11 procent.

Dobré jsou také výhledy do budoucnosti díky nárůstu nových zakázek o více než devět procent. „Za poslední loňský měsíc zřejmě průmysl ukáže obdobný nebo ještě o něco lepší výsledek než v listopadu, což by nasměrovalo celoroční růst produkce ke zhruba sedmi procentům,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Průmysl by tak mohl smazat ztráty způsobené pandemií. Optimismus ale mírní přetrvávající problém v dodavatelských řetězcích.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Škoda Auto

Loading…