Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.12.2021

Italská vláda se dohodla se zaměstnavateli a odbory na pravidlech pro home office

Italská vláda uzavřela tento týden dohodu se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců ohledně pravidel pro využití práce na dálku. Nová pravidla by měla platit hlavně v období po pandemii.

Podle italského ministerstva práce se využití home office více než zdvojnásobil v období pandemie. Dá se však očekávat, že firmy budou práci na dálku rozsáhleji využívat i po zdravotnické krizi. Podle nedávného průzkumu jen zhruba šestina evropských zaměstnanců se chce vrátit do kanceláře s běžnou pracovní dobou. Většina preferuje hybridní systém, kdy se střída práce na pracovišti a práce na dálku. „Chtěli jsme se všemi sociálními partnery dosáhnout dohody, která by určovala pravidla, jež by řešila otázky, které klade tento nový způsob práce,“ uvedl ministr Andrea Orlando.

Dohoda stanovuje, že práce na dálku bude dobrovolná a odmítnutí ze strany zaměstnance nemůže být důvodem pro jeho propuštění. Do 31. prosince ale zůstává v platnosti pandemické opatření, díky kterému může zaměstnavatel home office nařídit. Technologické vybavení má poskytnout firma a odchod na home office se nesmí negativně promítnout do ohodnocení zaměstnance. Dohoda uznává, že v home office často není pevně stanovená pracovní doba, dohody se zaměstnanci by tudíž měly stanovit dobu, kdy pracovníci nebudou připojení. Firmy by také měly zaručit, že se jejich zaměstnanci budou na pracovišti střídat.

Zdroj: www.agi.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…