Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.11.2021

Italský zpracovatelský průmysl se vrátil na úroveň před pandemií

Italský zpracovatelský průmysl se vrátil na úroveň před pandemií. Stalo se tak dříve než v Německu či Francii, uvedlo analytické středisko svazu průmyslových firem Confindustria.

Výroba italského zpracovatelského průmyslu se vrátila na úroveň před pandemií už od druhého čtvrtletí roku. To bylo dříve než v Německu a Francii. V Německu je výroba ve zpracovatelském sektoru stále o zhruba deset procent nižší a ve Francii o zhruba pět procent nižší. Podle posledních údajů Italského statistického úřadu se příjmy italského průmyslu od začátku roku zvýšily o zhruba čtvrtinu. Výrazněji rostly příjmy z domácího roku.

Podle analytického střediska má silné oživení italského zpracovatelského průmyslu dva důvody. Italský průmysl těžil ze silné domácí poptávky, která je o sedm procent vyšší než v únoru roku 2020, posledním měsíci před pandemií. Italské firmy také méně pocítily problémy v dodavatelském řetězci. Výrazně tento problém pocítilo 15 procent italských firem, a to hlavně v automobilovém průmyslu. V Německo je to ale bezmála 80 procent podniků.

V posledním roce byly v italském zpracovatelském průmyslu patrné další dva trendy. Díky silným programům státní záruky si firmy půjčovaly výrazně více peněz. V roce 2020 nové čisté zadlužení činilo 4,1 procenta příjmů firem, rok před tím to bylo 0,3 procenta. Podle průzkumu mezi firmami zhruba čtvrtina podniků se zahraničními dodavateli zahájila v posledních pěti letech částečný nebo úplný návrat výroby v dodavatelském řetězci do Itálie. Firmy tím chtějí například dosáhnout zkrácení dodavatelských lhůt.

Zdroj a zdroj fotografie: www.confindustria.it

Loading…