Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.10.2021

Wojtusiak, W-Real Estate: nájemné podnájemních prostor se zvyšuje

Od listopadu loňského roku na trhu působí nová poradenská a realitní společnost W-Real Estate. Společnost založila Katarina Wojtusiak, která působí přes 20 let v odvětví komerčních nemovitostí, a to hlavně v sektoru kanceláří. Před založením své „butikové agentury“ Wojtusiak působila také ve velkých mezinárodních kanceláří.

Vaše poradensko-realitní firma je menší než mezinárodní kanceláře, kde jste rovněž působila. Proč by se klient měl svěřit do péče lokální firmy při výběru nových kanceláří?

Hlavním důvodem je, že s každým ze svých klientů pracuji já osobně. Mám za sebou dlouholeté zkušenosti ze zakázek s mezinárodními společnostmi a z multikulturního pracovního prostředí. Mám také obrovskou znalost lokálního trhu s kancelářskými prostory a širokou síť pracovních i osobních kontaktů.

Jaká je aktuální situaci na pražském trhu s kancelářemi? Zaznamenaly ceny nějaké výkyvy? A jsou firmy vstřícné k novým příležitostem, nebo spíše stále vyčkávají?

Vzhledem k dlouhodobosti smluv, standardní doba nájmu činní pět let, se situace na trhu s kancelářemi nemění tak dynamicky. Některé mezinárodní korporace se doposud plně „nenavrátili“ do kanceláří a využívají „home office“. Jsou firmy, které využívají množství nabízených možností v rámci servisovaných kanceláří, kde lze ihned pronajmout již zařízená pracovní místa i krátkodobě (měsíc, dva, tři atd.) a tudíž možnost získat určitou časovou i množstevní flexibilitu. A jsou společnosti, které plně fungují v kancelářích a v návaznosti na obor činnosti mnohdy expandují. Je to tedy velmi individuální. Ceny (výše nominálního nájemného) jsou v Praze dlouhodobě stabilní.

Projevily se na trhu již nějaké tendence, které jsou zmiňované v souvislosti s pandemií, například snižování poptávané plochy?

Na trhu zaznamenávám poměrně dost nabízených prostor k podnájmu, což bylo dříve spíše ojedinělé. Jedná se tedy o firmy, které chtějí zmenšit plochu prostor, ale ještě mají platnou nájemní smlouvu. Výhodou prostor k podnájmu je, že jsou již zařízené a vybavené a mnohdy je možné si je podnajmout téměř okamžitě, většinou za nižší nájemné, než tržní. Dalším důležitým trendem je, že společnosti přehodnocují strategii flexibilní práce, přemýšlí o pracovních místech jinak než doposud. Upravují prostory s cílem získání maximální variability a atraktivity vytvářením více flexibilních pracovních míst. Navíc přidávají prostor pro potkávání, komunikační místnost, tiché místnosti pro práci, telefonní budky, komunitní prostor, kuchyňky a mnohdy kavárnu.

Vaše firma zastupuje i pronajímatele. Jaké klíčové služby jim nabízíte?

Pro pronajímatele primárně vyhledávám budoucí nájemce, firmy poptávající kanceláře. Zprostředkovávám úspěšné propojení obou stran. Zároveň navrhuji a připravuji marketingové plány a aktivity například při novém uvedení budovy a prostor k pronájmu na trh nemovitostí. Zastupuji tak pronajímatele vůči trhu, inzeruji nabízené prostory, zajišťuji prohlídky prostor a tvořím a zasílám nabídky nájemních podmínek zájemcům až po koordinaci a uzavření smluvní dokumentace s budoucími nájemci. Vše s cílem nemovitost dlouhodobě a tržně pronajmout v co nejefektivnějším čase.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: W-Real Estate

Loading…