Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.10.2021

Itálie slaví svého letošního laureáta Nobelovy ceny

Itálie slaví dalšího svého laureáta Nobelovy ceny. Královská švédská akademie věd se rozhodla udělit ocenění za fyziku italského badateli a profesorovi na římské univerzitě La Sapienza Giorgiovi Parisimu. Ten dostal cenu společně s dalšími dvěma badateli v oblasti fyziky – Američanem Syukurem Manabem a Němcem Klausem Hasselmannem.

Parisi, který se zabývá teoretickou fyzikou, dostal ocenění za svůj přínos v oblasti výzkum komplexních systémů. Tuto oblast lze pak aplikovat na zkoumání široké škály fenoménů, například změny klimatu. „Jsme šťastný, cenu jsem nečekal,“ řekl agentuře ANSA. Dodal, že Nobelovu cenu by si zasloužila řada italských vědců. „Výzkum je mimořádně důležitý pro tvorbu budoucnosti a je důležité, aby financování výzkumu v Itálii bylo bráno vážně,“ dodal Parisi. K získání cenu mu poblahopřáli také premiér Mario Draghi či prezident Sergio Mattarella.

Nobelovu cenu dosud dostalo 20 Italů, z nichž 12 uspělo ve vědeckých disciplínách. Poslední ocenění dostal v roce 2007 genetik Mario Capecchi, který ale působí v zahraničí. Poslední laureátem Nobelovy ceny, který strávil podstatnou část své vědecké kariéry v Itálii, byl Giulio Natta, který dostal Nobelovu cenu za chemii v roce 1959. Cenu za fyziku dostalo dalších pět Italů, a to včetně Guglielma Marconiho, Enrica Fermiho či Carla Rubbiy.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Královská švédská akademie věd

Loading…