Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.04.2021

Podmínky v italském zpracovatelském průmyslu se výrazně zlepšily

Podmínky v italském zpracovatelském průmyslu se v březnu výrazně zlepšily. Ukazuje to index PMI agentury IHS Markit.

Index PMI, který je sestavován na základě hodnocení nákupčích manažerů, dosáhl 59,8 bodů. Hodnoty nad padesát bodů ukazují na růst produkce v sektoru. „Březnové údaje ukazují na zrychlující tempo obnovy aktivity italského zpracovatelského odvětví. Výroba i nové zakázky zaznamenaly největší růst v posledních třech letech,“ uvedl analytik IHS Markit Lewis Cooper. Italské průmyslové firmy také vykazují vysokou důvěru v budoucí vývoj ekonomiky a ochotu zvyšovat počet svých zaměstnanců.

V březnu se ale zvýšila míra nedodaných zakázek včas. Firmy si stále stěžují na zpoždění v dodavatelském řetězci a logistice. Zvyšují se také výrobní náklady podniků. „Nákupní ceny zaznamenaly nejvyšší tempo růstu v posledních deseti letech,“ uvedl Cooper. Firmy proto musely znovu zvýšit své prodejní ceny.

Situace je méně pozitivní ve službách. Index PMI v tomto odvětví dosáhl v březnu 48,6 bodů. Hodnota tak poukazuje na pokles odvětví, který byl způsoben hlavně nižší výrobou a menšími zakázkami. „Společnosti v rozhovorech spojily slabou poptávku s opatřeními proti epidemii covidu-19,“ uvedl Cooper. Firmy ale vykazují pozitivní očekávání. Podniky očekávají rozvolňování a růst poptávky, a to také díky očkování proti Covidu-19.

Zdroj: www.markiteconomics.com

Zdroj fotografie: FCA

Loading…