Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.04.2020

Crif: zhruba třetina firem byla zasažena vládními opatřeními proti Covid-19

Opatření, která přijala vláda s cílem zamezit rozvoj epidemie Covid-19, negativně dopadla na třetinu firem a OSVČ. Uvádí to agentura Crif - Czech Credit Bureau, jež je členem Italsko-české komory.

V odvětvích, jež musela kvůli vládním opatřením pozastavit hospodářskou činnost, je aktivní zhruba čtvrtina všech českých firem. Dalších deset procent firem pocítilo omezení nepřímým způsobem. OSVČ, kterých se opatření negativně dotkla, je zhruba třicet procent. "Nejvíce zasažené jsou především nejmenší firmy s ročním obratem do jednoho milionu korun, a to především v oborech, kde je dopad vládních omezení zřejmý na první pohled," uvádí analytik Jan Cikler a dodává: "Naopak v odvětvích, kde není dopad těchto opatření plošný a kde není okamžitě viditelný, například ve stavebnictví či ve výrobě strojů a zařízení, mají větší zastoupení firmy s vyšším obratem."

Ani územní distribuce firem, jež se potýkají s vládními omezeními, není rovnoměrná. Crif - Czech Credit Bureau odhaduje, že vládní omezení dopadla na až 44 procent firem a 42 procent OSVČ aktivních v Karlovarském kraji, který je tak nejpostiženějším regionem v celé České republice. Na opačné straně žebříčku je Pardubický kraj, kde dopad zaregistrovalo méně než třicet procent firem. Praha více méně kopíruje celostátní průměr.

Zdroj: www.informaceofirmach.cz

Zdroj fotografie: pixabay

Loading…