Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.01.2020

Výroba sýru Grana Padano dále roste

Výroba tvrdého sýru Grana Padano rostla i v roce 2019. Ukazují to údaje zveřejněné konsorciem výrobců tohoto tradičního italského sýru.

Dle statistik sdružení výrobců, bylo v roce 2019 vyrobeno zhruba 5,2 milionů kol. Meziročně se výroba zvýšila o zhruba pět procent. „V posledních deseti letech trend růst dosáhl na 22,5 procent, což znamená průměrný roční růst o dvě procenta,“ dodává předseda konsorcia výrobců, Nicola Cesare Baldrighi. Více než polovina celkové výroby je při tom koncentrovaná ve dvou okresech, a sice v Mantově (1,5 milionů kol) a v Brescii (1,2 milionů kol).

Výrazným odbytištěm sýru Grana Padano je zahraničí, kam směřuje zhruba 40 procent výroby. Hlavním zahraničním trhem je pak Německo, kam putuje přes půl milionu kol tohoto tvrdého sýru. I přes rostoucí poptávku po italských sýrech v zahraničí, se výrobci obávají fenoménů, které by je mohly ohrozit při exportu. Vedle problému s italsky znějícími potravinami (Italian sounding) se jedná například o tzv. nutriční semafory. „Je nepřijatelné, aby na Grana Padano byl vedle značky původu DOP také semafor s červeným či oranžovým světlem,“ tvrdí ministryně zemědělství Teresa Bellanova, dle které semafory předávají spotřebiteli zkreslenou informaci.

Zdroj: www.granapadano.it

Zdroj fotografie: Consorzio Grana Padano

Loading…