Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.11.2019

ArcelorMittal vypověděl nájemní smlouvu hutě Ilva v Tarantu

Ocelářský koncern ArcelorMittal vypověděl nájemní smlouvu hutí Ilva v Tarantu. Hutní závody by se tak mohly vrátit do rukou nucených správců.

Ocelářský koncern oznámil odchod z největšího italského hutního závodu dopisem zveřejněným v pondělí 4. listopadu. Hlavním důvodem k vypovězením smlouvy jsou zásahy zákonodárců a justice, jež dle společnosti znemožňují další pokračování ekologického a průmyslového plánu. «S účinností od 3. listopadu 2019 italský Parlament zrušil právní ochranu společnosti (ArcelorMittal Italia, pozn.red), která je nezbytná pro pokračování plánu na ekologizaci provozu, aniž by hrozilo trestní stíhání», uvádí společnost v dopise. Dalším zmíněným důvodem je přístup soudů v Tarantu, jež nařídily modernizaci jedné ze tří vysokých pecí v šibeční lhůtě do 13. prosince 2019. Pokud společnost termín nedodrží, což je téměř jisté, soud může přistoupit k nařízení zastavení aktivity peci. «Zastavení pece by znemožnilo společnosti pokračovat ve svém průmyslovém plánu, řídit hutní závody v Tarantu a de facto plnit závazky obsažené v nájemní smlouvě», dodává ArcelorMittal.

Italskou vládu rozhodnutí anglo-indického koncernu zaskočilo. «Rozvázání smluvního vztahu není přijatelné», uvedl premiér Giuseppe Conte při setkání s italskými odborovými centrálami. Dle premiéra, «je vláda odhodlaná potvrdit výrobní investice a zachovat pracovní místa v hutním závodě». Italská vláda bude ještě jednat s vrcholným managementem ocelářského koncernu s cílem zvrátit jeho rozhodnutí. Podle Svazu ocelářů Federacciai by měl odchod ArcelorMittalu z Ilvy «obrovský dopad na celé ocelářské odvětví», které by tak přišlo o významnou výrobní kapacitu.

Zdroj: www.agi.it

Zdroj fotografie: ArcelorMittal Italia

Loading…