Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.10.2019

Mario Draghi se rozloučil s Evropskou centrální bankou

Italský ekonom a bankéř Mario Draghi se rozloučil s vedením Evropské Centrální Banky. Funkční období stávajícího guvernér ECB končí 31. října.

S Mariem Draghim se přijeli rozloučit do Frankfurtu nad Mohanem italský prezident Sergio Mattarella, francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová. Italský prezident Mattarella zdůraznil, že Draghi zastával svůj osmiletý mandát v turbulentním období pro společnou evropskou měnu. «V roce 2011 dopady finanční krize donutily Evropskou Unii a její centrální banku ke změně kurzu. Výzva se brzy stala bojem o přežití: bylo nutné vyvrátit domněnky o možnosti, či dokonce rizika, rozpuštění samotné eurozóny», uvedl italský prezident Mattarella, který ocenil Draghiho kroky v tomto krizovém období.

Hlavní a nejvíce sporným dědictvím, které Mario Draghi přenechává své nástupkyni Christině Lagarde, je však obnovení programu kvantitativního uvolňování a negativní sazby u depozitů při centrální bance. V posledních letech se navíc Evropské Centrální Bance nedaří dosáhnout svého dvouprocentního inflačního cíle. Po krizovém období vlády Maria Draghiho tak Evropská centrální banka čeká na postupný návrat k normálu.

Zdroj: Ecb.eu

Zdroj fotografie: Quirinale.it

 

Loading…