Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.10.2019

Česká republika v čele konkurenceschopnosti v CEE regionu

Česká republika se drží v čele konkurenceschopnosti v regionu střední a východní Evropy. Ukazují to výsledky výroční zprávy o konkurenceschopnosti, kterou vydává World Economic Forum (WEF).

V letošním roce Česká republika obsadila ve světovém hodnocení 32° příčku. V žebříčku se tak Česká republika drží nad Polskem (37° místo), Slovenskem (42° místo) a Maďarskem (47° místo). V celosvětovém hodnocení se umístily na prvních místech Singapur, Spojené státy a Hong Kong. V Evropě dosáhla nejlepšího hodnocení Nizozemí (4° místo), Švýcarsko (5° místo) a Německo (7° místo).

Ve srovnání s rokem 2018 si ale Česká republika pohoršila o tři příčky."Klíčovým faktorem, který brání našemu postupu žebříčkem WEF vzhůru, je zejména trh práce", uvedl k výsledku Richard Hindls, předseda Rady expertů České manažerské asociace, která se účastní sběru dat pro vytvoření žebříčku. "Vysoká potřeba pracovní síly ukazuje na stále přetrvávající nižší technologickou vyspělost v řadě firem či odvětví. Cestou do budoucnosti proto bude zvyšovat podíl výrob s moderními technologiemi", dodal Hindls. Silné stránky české ekonomiky, kde ČR dosáhla lepšího hodnocení, než byl celostátní průměr, jsou makroekonomická stabilita, úroveň infrastruktur, schopnosti pracovní síly a inovační kapacita.

Zdroj: www.weforum.org

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…