Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.10.2019

Alitalia nepotřebuje další překlenovací půjčku

Ministerstvo hospodářského rozvoje bedlivě sleduje vývoj kolem letecké společnosti Alitalia. Uvedl to příslušný ministr, Stefano Patuanelli.

Ministerstvo očekává, že bude dodržena lhůta, dle které konsorcium nových akcionářů představí svou nabídku na převzetí letecké společnosti do 15. října. «Vím, že konsorcium pracuje na tom, aby byla lhůta dodržena», uvedl ministr hospodářského rozvoje. Z tohoto důvodu by neměla být ani nutná nová překlenovací půjčka letecké společnosti ze strany státu. Konsorcium vede státní firma Italské dráhy, podíl přislíbilo také Ministerstvo financí, které tak přemění v kapitál část překlenovacího úvěru poskytnutého v roce 2017, kdy Alitalia skončila v nucené správě.

Jednání uvnitř konsorcia potenciálních nových akcionářů prochází komplikovanou fází. Jeden z hlavních účastníků konsorcia, společnost Atlantia, zaslal dopis Ministerstvu hospodářského rozvoje, ve kterém hrozí odřeknutím účasti v konsorciu, pokud budou pokračovat snahy o odebrání licencí na provozování dálnic v Itálii. Atlantia argumentuje, že by se nemohla zúčastnit tak riskantní operace, jako je záchrana Alitalie, pokud by přišla o tak významný zdroj příjmů jako jsou licence na provozování dálniční sítě. Společnosti hrozí odebrání licence po pádu Morandiho mostu v Janově, který měla ve správě.

Vedení ministerstva však odmítlo směšování obou záležitostí. Vztahy v konsorciu také rozčeřila německá letecká společnost Lufthansa, jež před několika dny zaslala nabídka na obchodní spolupráci s Alitalií. To by však zřejmě bylo nepřijatelné pro společnost Delta Airlines, jež by měla vstoupit do kapitálu nové Alitalia se zhruba desetiprocentním podílem.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Alitalia

Loading…