Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.10.2019

Americká cla zřejmě výrazně dopadnou na italský potravinářský vývoz

Cla, která mohou uvalit Spojené státy na evropské produkty, se zřejmě výrazně dotknou i italského potravinářského vývozu.

Pokud by americká vláda potvrdila již dříve zveřejněný seznam zboží, tak by cla tvrdě dopadla na dovoz italských potravin. Při 100% clu by se dle svazů zemědělců a potravinářských výrobců prodeje italských potravin v USA snížily o zhruba jednu miliardu eur. Itálie vyvezla v loňském roce do USA potraviny za 4,2 miliard eur. Nejvíce by se cla dotkla sýrů a mléčných produktů. Například výrobci Parmigiana Reggiana, pro které jsou USA druhým největším exportním trhem, odhadují ztrátu až devadesáti procent prodejů za oceánem. Cla by se výrazně dotkla také vývozu šumivých vín, těstovin a olivového oleje.

Potravinářské odvětví je třetím nejvýznamnější položkou italského exportu do USA, který v roce 2018 dosáhl hodnoty 42,5 miliard eur. I z tohoto důvodu se italští vládní představitelé snažili apelovat na své americké protějšky, aby cla nezaváděli. Naposled se tak stalo při setkání mezi italským premiérem Giuseppem Contem a americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. V neprospěch Itálie ale hovoří celková bilance zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi, který skončil v roce 2018 v přebytku 26 miliard eur ve prospěch Itálie.

Zdroj: ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…