Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.09.2019

Změna daně z nemovitostí v Praze byla schválena

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo ve čtvrtek 19. září změnu daně z nemovitostí na území české metropole. Změnu nepodpořila část magistrátní koalice a proti byly také opoziční kluby ODS a ANO 2011.

Změna přesunuje na městské části pravomoc určit jeden z koeficientů, skrze který je daň určena. Koeficient velikost tak nově bude stanoven rozhodnutím zastupitelstva městských částí, zatímco místní koeficient zůstanou v rukou magistrátu. «Vyšli jsme vstříc přání starostů, rad a zastupitelstev jednotlivých městských částí, které náš požádaly o úpravu koeficientu», zdůvodnil změnu primátor Zdeněk Hřib. Podle údajů magistrátu, 53 z 57 městských částí souhlasí s přesunem pravomocí a přes třicet městských částí je odhodláno této nové pravomoci využit a koeficient velikosti změnit.

Zastupitelstvo také odsouhlasilo změnu výše koeficientů. Místní koeficient se zvýší z 1 na 2, zatímco koeficient velikosti klesne z 5 na 2,5. Mnoho městských částí ale již avizovalo, že koeficient velikost vrátí na 5. Tím se daň z rezidenčních nemovitostí, jejíž výnos končí v kase městských částí, fakticky zdvojnásobí. Mezi městskými části, jež zvednou koeficient na 5, jsou například Praha 1,3,7,8,10,18,22 a další. Podobný osud ale čeká také daň z komerčních nemovitostí. Komerční koeficient sice zůstane beze změny na 1,5, ale daň poroste kvůli zdvojnásobení místního koeficientu.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: praha.eu

Loading…