Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.09.2019

Nejoblíbenějším městem pro české firmy je stále Praha

Hlavní město Praha zůstává zdaleka nejvíce populární městem, kam české firmy umísťují své sídlo. Informuje o tom ve své zprávě agentura Crif - Czech Credit Bureau, jež je členem Italsko-české komory.

V Praze sídlí zhruba čtyři firmy z deseti, hlavní město při tom představuje jen desetinu celkové české populace. Velice populární je i Brno, kde má sídlo zhruba desetina všech českých firem. Další oblíbená měst jsou také Ostrava a Plzeň. «Adresa ve velkém městě je pro řadu společností prestižní», poukazuje na jeden z důvodů koncentrace hlavní analytička agentury, Věra Kameníčková. Mezi dalšími faktory je také blízkost úřadům či větší počet společností s virtuálním sídlem a bez faktické ekonomické činnosti.

Daleko vyváženější je pak přítomnost živnostníků a dalších osob samostatně výdělečně činných. Ze dvou milionů osob mající živnostenský list jich v Praze sídlí 16%, ve čtyřech zmíněných místech jich je pak čtvrtina. Výrazně se ale mění koncentrace: V Praze je na tisíc obyvatel 264 OSVČ, v Ostravě to pak jen 181. «Poměr podnikatelů na tisíc obyvatel mnohem lépe ukazuje, jaké podmínky v jednotlivých městech a regionech pro podnikání panují. Pro podnikatelské příležitosti je potřeba dostatečný počet lidí, kterým mohou podnikatelé své služby nabízet», dodává Věra Kameníčková.

Zdroj: www.informaceofirmach.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…