Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.09.2019

Výdaje na výzkum a vývoj v Itálii rostou

Výdaje na výzkum a vývoj v Itálii setrvale rostou. Ukazuje to zpráva Italského statistického úřadu ohledně aktivit výzkumu a vývoje intra muros, neboli kdy jsou aktivity vedeny přímo samotnými institucemi.

Výdaje na výzkum a vývoj v roce 2017 dosáhly v Itálii 23,8 miliard eur, což představuje 1,38% hrubého domácího produktu. Nejvíce na tyto aktivity přispívají firmy (14,8 miliard eur), univerzity (5,6 miliard eur) a státní instituce (2,9 miliard eur). Výdaje v posledních letech setrvale rostou: v roce 2017 se zvýšily o 2,7% a to díky růstu výdajů firem o 5,3%, zatímco výdaje ve státním sektoru stagnovaly. Předběžné údaje za rok 2018, které neobsahují data z univerzit, ukazují na pokračující růst výdajů na výzkum a vývoj ve firmách, státních institucích i soukromých neziskových organizacích.

Drtivou většinu aktivit si organizace a firmy financují výlučně z vlastních zdrojů: spolufinancované aktivity tvoří méně než 15% všech projektů. Nejvíce peněz jde na aktivity aplikovaného průzkumu (deset miliard eur) a experimentálního výzkumu a vývoje (8,5 miliard eur). Na základní výzkum, který je veden hlavně na univerzitách a státních institucích, jde zhruba 5,3 miliard eur. Vedle výdajů roste i počet zaměstnanců ve výzkumu a vývoji a výzkumníků: v celém odvětví bylo v roce 2017 přes 317 tisíc plných úvazků, o 10% více než v roce 2016, zatímco samotných výzkumníků bylo 196 tisíc, o 5% více.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Istat.it

Loading…