Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.04.2019

Zlatý poklad – lze ho prodat?

Italský Senát se chce dozvědět více o stavu zlatého pokladu Italské centrální banky. S tímto cílem byly podány návrhy senátorů z koaličních stran Liga a Hnutí 5 Hvězd.

V textu, o kterém bude hlasovat plénum Senátu, zákonodárci vyzívají vládu, aby zjistila „vlastnické poměry zlatých rezerv Italské centrální banky" a stav rezerv zlata v zahraničí. Aktuálně se má za to, že Italská centrální banka vlastní doma i v zahraničí zhruba 2,5 tisíců tun zlata, z kterých 141 tun bylo vloženo do společných rezerv Evropské centrální banky.

Vyjasnění vlastnických poměrů může posloužit k pozdějšímu odprodeji části či celého zlatého pokladu. O tom již v únoru spekulovali někteří vládní činitelé, dle kterých by příjmy z prodeje mohla centrální banka vyplatit státu ve formě mimořádné dividendy. Myšlence, že by zlaté či devizové rezervy nepřímo financovaly vládní výdaje, se však centrální bankéři brání. „Držitelé kapitálu Italské centrální banky nemohou nemají žádné právo vůči devizovým a zlatým rezervám," vyjasnil své mínění guvernér Italské centrální banky, Ignazio Visco. Proti zásahům vlády do fungování centrální banky se postavil i prezident republiky Sergio Mattarella.

Zdroj: www.repubblica.it

Zdroj fotografie: Banca d'Italia

Loading…