Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.12.2018

Firemní projekty s podporou italského Zamini vygenerovaly až jedno procento HDP

Firemní projekty, kterým se v loňském roce dostalo diplomatické podpory ze strany italského Ministerstva zahraničí a jednotlivých ambasád, měly výrazný dopad na italské hospodářství. Poukazuje na to analýza zpracovaná agenturou Prometeia pro ministerstvo.

Dle této analýzy, podpořené firemní projekty vygenerovaly v loňském roce příjmy v hodnotě 23 miliard eur. Jednalo se především o významné veřejné i soukromé zakázky. Ministerstvo odhaduje, že podpořené projekty celkově vytvořily až 16 miliard eur přidané hodnoty a téměř 240 tisíc pracovních míst. Jedná se o odhady, které ale zahrnují přímé a také nepřímé dopady. „Na každé euro přidané hodnoty vytvořené projektem v zahraničí připadají další dvě eura vytvořená v dodavatelské a subdodavatelském řetězci,“ tvrdí italské Ministerstvo zahraničí. Celkový dopad je odhadován na jedno procento HDP.

Drtivá většina podpořených projektů se nachází mimo Evropskou Unii a společný hospodářský prostor. Podpora ze strany ministerstva obvykle spočívá v politických a lobbystických aktivitách směrem k místní úřadům a politickým činitelům. Celkově bylo tímto způsobem podpořeno téměř osm stovek projektů zhruba 240 italských firem. Italská velvyslanectví se činila také v odstraňování necelních bariér. Odhadovaný dopad na vývoz činí zhruba 20 milionů eur, jež se soustřeďují v potravinářském sektoru.

Zdroj: www.esteri.it

Zdroj fotografie: www.esteri.it

Loading…