Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.10.2018

Alitalia skončí pod křídly Italských dráh

Italskou leteckou společnost Alitalia zřejmě odkoupí státní železniční dopravce Italské dráhy (Ferrovie dello Stato). Nabídka by měla být zveřejněna do konce měsíce.

Za toto unikátní řešení pléduje již nějakou dobu italský vicepremiér Luigi di Maio. „Když zaangažujeme Italské dráhy jako technického partera, tak se hodnota Alitalie v očích mezinárodních investorů zvýší,“ tvrdí di Maio. Podle informací ekonomického deníku Il Sole 24 Ore by ale zpočátku Italské dráhy měly kontrolovat fakticky celý kapitál letecké společnosti. Až s příchodem eventuálních zahraničních partnerů z řad leteckých dopravců by podíl držený železnicí mohl klesnout pod padesát procent.

Vládní řešení skrze Italské dráhy ale vzbuzuje u dopravních expertů nejednu otázku. Alitalia by byla fakticky první leteckou společností v Evropě, kterou vlastní železniční dopravce. Opoziční poslanci navíc upozorňují, že čistý zisk Italských dráh (kolem půl miliard eur) by byl téměř celý pohlcen ztrátami letecké společnosti. Zastánci svobodnho trhu a konkurence dále varují, že dráhy a Alitalia jsou přímí konkurenti na některých vnitrostátních spojích, např. na trati Milán – Řím. Propojení obou aktérů by tak mohlo vést k snížení konkurence a kvality poskytovaných služeb.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Alitalia

 

Loading…